Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film